11 iunie Le Mans 1955

 

 

Accidentul Le MansLe Mans 1955

 

 în 1955  pe 11 iunie la cursa de la Le Mans din Franța are loc cel mai tragic accident din istoria curselor auto. Potrivit raportului oficial in accident au fost 84 de persoane au decedat ,  iar 120 au fost rănite

Direct implicat în accident, Mike Hawthorn ( Jaguar ), Lance Macklin ( Austin-Healey ), Pierre Levegh ( Mercedes ) și Juan Manuel Fangio ( Mercedes )  .În urma evenimentelor presa a considerat ca toti cei implicati sunt responsabili pentra ca  mai târziu opinia generală sa fie ca Levegh a fost cauza accidentului.  La sfârșitul anchetei oficiale nimeni nu a fost tras la răspundere, deoarece cazul a fost un accident normal de curse. Cu toate acestea, au subliniat faptul că tragedia a fost cauzată de starea tehnică a pistei,  deficiențele  de securitate.

Pierre Levegh a fost aruncat din masina in urma decolarii, dar s-a lovit la cap cand a cazut pe asfalt. A murit pe loc.

Tragedia a avut implicații serioase: în mai multe țări pentru o perioadă mai scurtă de timp, cursele auto au fost interzise, ​​iar această interdicție este încă valabilă în Elveția .   Echipa Mercedes  a intrerupt pentru mai mult de treizeci de ani  cursele de mașini.  Traseul Le Mans a fost reconstruit în mod substanțial, iar condițiile de securitate sunt înăsprite. Există doar o mică placă care aminteste si astazi de acest accident .

Acest eveniment tragic a avut drept consecinta schimbarea modului de construire a automobilelor precum si inasprirea normelor de scuritate pe pista cat si in tribune .

Iata ca si acest sport a avut nevoie de sacrificii pentru a evolu pana in prezent cand putem avea curse spectaculoase dar fara victime sau cel putin asa sper sa nu se mai intample asemenea tragedii.

Si ca sa inchei intr-o nota optimista am sa va anunt ca pentru prima oara dupa o pauza de 63 de ani, Elvetia va gazdui din nou o cursa de automobilism. Este vorba de etapa de Formula E, Zurich E-Prix. Este ultima cursa europeana a stagiunii, finala urmand sa se dispute pe 14-15 iulie, la New York (SUA). 

               Articol editat cu sprijinul magazinului MAGROT.RO  pe care va invit sa al accesati aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.